calvin klein españa calvin klein baratos comprar calzoncillos calvin klein calvin klein españa ralph lauren baby australia michael kors uk outlet outlet hogan ralph lauren baby australia cheap polo ralph lauren ralph lauren australia outlet ralph lauren baby australia clothing ralph lauren australia careers cheap tiffany jewellery cheap tiffany sale
Feed on
Posts
Comments

Leidens Ontzet

En we gaan nog niet naar huis….

In 1574 is Leiden door Willem van Oranje en de watergeuzen op 3 oktober ontzet van de Spanjaarden. En dat wordt nog altijd ieder jaar groots gevierd. Met een mega kermis, grote feesten in de stad, de optocht, de reveille, haring en wittebrood als ontbijt en natuurlijk ook hutspot en nog veel meer festiviteiten. Kortom het is op 2 en 3 oktober in Leiden een feest van jewelste. In mijn studententijd heb ik het zelf groots meegevierd.

En nu vieren Thomas en Rogier met hetzelfde enthousiasme feest in Leiden. De scholen zijn dicht dus party all night long. Brak kwam Rogier vroeg in de ochtend thuis. ‘Het was weer een topavondje geweest’ verzuchtte hij om vervolgens zijn bed in te duiken. Maar niet voor lang 🙂

Nu doen wij al jaren niets meer aan 3 oktober. Ik wil nog weleens hutspot maken op die dag maar verder niet. En nu was heerlijk weer en Nic en ik hadden het plan opgevat om ook weer eens richting Leiden te gaan. Friso ging mee want zo’n kermis had hij nog nooit gezien zeiden we.

We begonnen met de optocht, fietsen daarna richting de stad terug en liepen over de kermis naar de andere festiviteiten. Bij het stadhuis lagen pontons in de gracht en op de brug speelden bandjes. We waren helemaal in de stemming en zongen vrolijk mee. We schuifelden van kroegje naar kroegje want het wat druk, errug druk. En echt overal stonden bandjes op straat te spelen en wat wás het gezellig.

“Zullen we hier maar ergens een hapje eten” stelde Nic voor. “Voor de andere mannen hoeven we toch niet naar huis toe die lopen hier ook ergens rond.”Zo gezegd zo gedaan. En daarna zijn we weer verder gaan zwerven door de stad waar we uiteindelijk op het grote kermisterrein uitkwamen. Friso keek inderdaad zijn ogen uit zoveel stond er. Behoefte om ergens in te gaan verging hem al snel. Waar je ‘in mijn tijd’ nog zo’n 10 gulden betaalde per attractie betaalde je nu al 5 euro voor 1 ritje in de botsauto’s. De ‘echte’ attracties als booster en reuzenrad waren 11 euro per persoon.
Tja en dat hebben wij er niet echt voor over. Echte ‘Leienaren’ wel, die sparen het hele jaar voor die anderhalve dag kermis. Maar ja, dat zijn wij dan ook niet.

Laat in de avond fietsten we weer naar huis toe. Het was een geweldige dag geweest. Volgend jaar gaan we weer 🙂

image

 

image

 

image

5 Responses to “Leidens Ontzet”

 1. J@n. schreef:

  Leuke reportage Inge.
  Wat de aanleiding ook is, een feestje is altijd leuk, daar hoef je eigenlijk niks voor te herdenken. Maar ik heb dan ook helemaal geen historisch besef. 😉

 2. joke schreef:

  Dat lijkt me inderdaad een heel gezellig feest. maar mocht je nog ooit naar een “gewone “kermis willen dan kan ik je Weert aanraden. De tweede grootste kermis van nederland verspreid over de stad. De gemeente draagt bij om het voor iedereen betaalbaar te houden door de kermismensen hele lage staanplaatsen te vragen . Zo is het meeste zeker niet duurder als 3 euro ik denk zelfs het duurste niet meer als 5 euro. Aan spanning geen gebrek naast het reuzenrad stond dit jaar een toren van 90 mtr met vrije val. Brrr. De kermis is elk jaar in het laatste weekend van september
  , mocht je interesse gewekt zijn 🙂

 3. Desire schreef:

  Wat zo’n ontzetting al niet teweeg brengt … ieder jaar zo’n heerlijk feest! En jullie hadden er ook mooi weer bij 🙂
  Overigens zijn kermissen niet mijn ding. Wordt ik niet misselijk van het reuzenrad dan zeker wel van de entreeprijzen 😉

 4. Goed gedoet, Inge.
  Gezellige dingen moet je gewoon meemaken.
  Alle jaren zeg ik, dat ik de Heemskerkse kermis oversla.
  En ieder jaar sta ik weer op de paardenkoers.
  Wordt ook zeer gewaardeerd, omdat er al helaas vaders zijn weggevallen van de vriendengroepen van onze kinderen. En degene die hun vaders missen maken dan altijd even een praatje met mij.
  Vind ik zo mooi!

 5. Leo schreef:

  Ik ken het fenomeen slechts van de collega’s uit Leiden die altijd in alle staten van opwinding waren als het weer in de richting van die derde oktober ging. Maar op de 4e vaak wel ziek thuis bleven. Dat was nog in de tijd dat ik in Voorschoten actief was….

Leave a Reply

Cheap ralph lauren outlet in canada http://www.noadmail.ca ralph lauren Outlet Ralph Lauren Canada Outlet Cheap Ralph Lauren Polo Polo Ralph Lauren Ralph Lauren Canada ralph lauren outlet canada