calvin klein españa calvin klein baratos comprar calzoncillos calvin klein calvin klein españa ralph lauren baby australia michael kors uk outlet outlet hogan ralph lauren baby australia cheap polo ralph lauren ralph lauren australia outlet ralph lauren baby australia clothing ralph lauren australia careers cheap tiffany jewellery cheap tiffany sale
Feed on
Posts
Comments

Spijkerschrift

13 in de oorlog…

Mijn opa was aannemer en meubelmaker. In de oorlog vroeg hij aan mijn vader of hij een boodschap voor hem wilde doen. Zelf moest mijn opa werken en de oudere broers van mn vader zaten ondergedoken. Opa schreef op een briefje wat hij nodig had en mijn vader (13 jaar) liep naar Leiden.

Aangekomen bij de groothandel vroeg de man wat er op het briefje stond, die man kon het handschrift niet ontcijferen en mijn vader ook niet. Er zat niets anders op dan terug te lopen naar huis. Opa vroeg aan mijn vader waar de boodschappen waren. Toen mijn vader zei dat zowel hij, als de man van de groothandel, het briefje niet hadden konden lezen werd opa boos. “Je ziet toch dat daar een pakje kwartponders staat geschreven“. En met die woorden werd mijn vader weer richting Leiden gestuurd. Hij durfde echt geen nee te zeggen.

Dit keer met de boodschappen liep hij weer terug naar huis toen ineens het luchtalarm af ging. Gelukkig mocht mijn vader bij de Rutex fabriek schuilen. Later die dag langs het water bij Oegstgeest kwam mijn vader in een razzia verzeild. Iedereen werd door Duitse soldaten staande gehouden en bij elkaar gedreven. Uren later mocht mijn vader doorlopen, hij was te jong. Het was inmiddels al laat in de avond. Op zijn houten kleppertjes vervolgde hij de weg. Langs de trekvaart voor het dorp hoorde hij zijn naam roepen, Eerst dacht hij dat hij dat zich verbeeldde maar het geroep werd luider. Het was zijn moeder die haar zoon na urenlang zoeken huilend in haar armen kon sluiten.

Samen vervolgenden ze het laatste stuk naar huis…

image

4 Responses to “Spijkerschrift”

 1. Tjonge, wat een tijden, Inge.
  Niet meer voor te stellen nu.
  En zij bouwden Nederland op, deze sterke mensen, die overal oplossingen voor vonden.
  Maar voor verzorging voor hen is nu geen geld meer.
  Wat ze te eten krijgen, is niet te vreten.
  Douchen?
  Dat wordt een keer in de week de zinken teil als het zo doorgaat.
  Moest niet mogen?

 2. Desire schreef:

  Poeh wat een historie … niet te geloven dat het toen zo ging. Wat zijn de tijden veranderd, hoewel er nog steeds oorlogen zijn. Dat zal waarschijnlijk nooit veranderen.

 3. Leo schreef:

  Heftig verhaal hoor. Hoe toeval een rol kan spelen in het leven van mensen…..pff…

Leave a Reply

Cheap ralph lauren outlet in canada http://www.noadmail.ca ralph lauren Outlet Ralph Lauren Canada Outlet Cheap Ralph Lauren Polo Polo Ralph Lauren Ralph Lauren Canada ralph lauren outlet canada