calvin klein españa calvin klein baratos comprar calzoncillos calvin klein calvin klein españa ralph lauren baby australia michael kors uk outlet outlet hogan ralph lauren baby australia cheap polo ralph lauren ralph lauren australia outlet ralph lauren baby australia clothing ralph lauren australia careers cheap tiffany jewellery cheap tiffany sale
Feed on
Posts
Comments

Er warmpjes bij zitten…

Van het houtje zijn…

Het was oorlog en het was koud. Mijn opa had een heel gezin te onderhouden en om de kachel te branden ging hij regelmatig ’s nachts op pad om hout te sprokkelen. Zonder gevaar was dat niet want hij is weleens beschoten toen hij met zijn bootje langs de bosrand voer. Dat gesprokkelde hout was zo weer opgebrand enop een gegeven moment had mijn opa, samen met zijn zwagers, het plan omgevat om daarom maar een boom om te zagen. Het was niet anders.

In het pikkedonker gingen ze op pad, gewapend met een paar handzagen. Ze kozen een boom net buiten het dorp. Maar mijn opa en zijn zwagers hadden nog nooit een boom omgezaagd en zo kwam het dat na een hoop gezaag de boom met een harde klap omviel. Helaas wel de verkeerde kant op, zo over de doorgaande weg… Hier en daar bewogen gordijnen en mijn opa en zijn zwagers lieten de boom voor wat die was en gingen er als een haas vandoor.

De andere ochtend ging iedereen naar de kerk. De pastoor begon een donderpreek over onverlaten die de boom hadden geveld. En hij riep vanaf de kansel dat God wist wie het gedaan had en dat vergiffenis alleen zou komen als de daders zich zouden melden bij hem. Na de dienst ging mijn opa daarom naar de pastoor om te vertellen dat  hij één van de daders was die de boom had omgezaagd. De pastoor knikte begripvol en vroeg of mijn opa, om samen met zijn zwagers, de boom in stukken de zagen en op te ruimen. Het hout moest worden opgestapeld bij het huis van de pastoor zodat die er de hele winter lekker warmpjes bij kon zitten…

stapel-hout-2
 

 

5 Responses to “Er warmpjes bij zitten…”

 1. Billy schreef:

  toen hadden pastoors nog de macht om dergelijke “zonden” te straffen.
  Gelukkig zou dit nu niet meer kunnen…

  Mooie anekdote, Inge!

 2. Meninggever schreef:

  Ja, die pastoors van vroeger regelden het wel voor zichzelf. Al was de kerk er ook wel als je hen nodig had. Als oud-katholiek jochie weet ik hoe dat geloof alles bepalend was in die jaren vijftig (of daarvoor..). Mooie kerken, dat wel….

 3. inge schreef:

  hahaha geweldig! en alleen zo werd je opa vergeven door god? prachtig verhaal. even wat anders, ik kreeg net een hele rare melding hier op je site. heb screenshot gemaakt en die stuur ik je!

 4. Gloeiende, gloeiende, ik hoop dat God ook de pastoor vergeven heeft?
  Één mazzel, je opa had het wel warm tijdens het zagen, toch?

Leave a Reply

Cheap ralph lauren outlet in canada http://www.noadmail.ca ralph lauren Outlet Ralph Lauren Canada Outlet Cheap Ralph Lauren Polo Polo Ralph Lauren Ralph Lauren Canada ralph lauren outlet canada